Pentru ca din ce in ce mai multe persoane ajung in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile, reprezentand credite contractate pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp, tot mai multe IFN-uri, atat independente cat si parti ale unor grupuri bancare, au elaborat strategii care sa le permita si datornicilor achizitionarea de noi credite sau altfel spus, strategii de refinantare pentru rau platnici 2023.
Daca pana de curand, conditia esentiala de a obtine un nou imprumut, prin intermediul unei banci sau chiar si printr-un IFN, era sa nu te afli in vizorul Biroului de Credit ca restantier, actualmente, lucrurile s-au schimbat, astfel ca, exista solutii si pentru rau platnici.
Nu este simplu, dobanzile practicate putand fi si de 100% dar, trebuie sa intelegem ca si creditorul trebuie sa se asigure ca isi va recupera banii, in totalitate.
Nu vom gasi usile deschise la toate institutiile pe care le vom aborda, astfel ca unele IFN-uri cum este TBI Credit, refuza din start orice fel de restantier, indiferent de suma sau de perioada.
Nici alte IFN-uri, de altfel destul de permisive nu sunt foarte entuziasmate cand e vorba despre aceasta categorie de clienti, ca spre exemplu Provident sau Cetelem, pe site-urile carora scrie ca se acorda credite pentru rau platnici 2023 doar in anumite conditii si este evident ca la abateri repetitive, nu exista sanse foarte mari.
In general, exista o posibilitate, daca incidentele de plata sunt minore (situatii in care ai fost raportat la Biroul de Credit pentru o suma de maxim 100 de lei), daca sunt justificate de situatii imprevizibile – boala, alte probleme, etc si daca nu depasesc o perioada de maxim 60 de zile.
De preferat, refinantarea sa se solicite de la banca unde exista imprumutul initial, dar daca nu il puteti obtine, o atitudine mai pozitiva intalnim spre exemplu la Viva Credit, IFN care specifica pe pagina sa web, ca acorda imprumuturi si rau platnicilor, adica persoanelor cu istoric negativ in 2023.
Sumele pentru care se poate face cerere de solicitare, sunt cuprinse intre 100 si 1.000 de lei initial, cu posibilitatea de a ajunge la maxim 1.500 de lei dupa o perioada de proba. Perioada de rambursare este cuprinsa intre 10 si 35 de zile.
Nu se cer garantii sau giranti, nu este nevoie de adeverinta de venit, dar trebuie depusa o copie dupa cartea de identitate si, la cerere, copii in format electronic si dupa alte acte care iti vor dovedi bonitatea. Alte cerinte sunt legate de varsta, care trebuie sa fie de minim 21 de ani, de un venit lunar stabil, dar si de resedinta, care trebuie sa fie obligatoriu in Romania.
La Viva, nu se platesc comisioane pentru analiza, acordarea, rambursarea anticipata sau administrarea creditului pentru rau platnici.
Insa, in cazul intarzierilor la plata, situatia se schimba dramatic. Dobanda care se va percepe ca penalizare va fi de 1,25% pe zi, riscul de a ajunge pe mana recuperatorilor fiind maxim. De asemenea, se poate ajunge chiar la executare silita, situatie in care vei fi obligat sa platesti toate cheltuielile cumulate in urma actionarii in instanta: onorarii, taxe, impozite, etc.
Si de la Ferratum, prin creditele rapide, in 2023 cei rau platnici pot lua niste sume de bani daca nu au foarte multe abateri. Insa daca nu sunt clienti vechi, primul imprumut nu este mai mare de 250 de lei. Ulterior, daca se apeleaza tot la serviciile Ferratum, suma poate ajunge pana la maxim 1.290 lei.
Credius este o alta institutie financiara nebancara care acorda credite pentru rau platnici 2023 fara sa solicite foarte multe acte, prin ofertele denumite “Do-Do” si “Cel mai Cel”. Suma obtinuta in conditii care se aplica oricarui solicitant, este de maxim 25.000 de lei pe o perioada de finantare de la 10 la 60 de luni, respectiv de la 24 la 60 de luni.
De mentionat ca pentru sume care depasesc 10.000 de lei, se solicita fideiusor (o persoana care se obliga sa plateasca toate datoriile in cazul in care solicitantul initial nu face fata).
Dobanda este de 9%/an pentru persoanele care aduc adeverinta de venit si 19%/an pentru cei care nu au adeverinta, la creditul pentru rau platnici “Do-Do”, in timp ce pentru cealalta optiune denumita “Cel mai Cel”, dobanda este de doar 7%/an, respectiv 17%/an. La aceasta se adauga un comision de administrare lunara de 3,6%. Conditia obligatorie este ca venitul sa reprezinte un minim de 400 de lei lunar.
La fel ca si la IFN-urile amintite mai sus, si aici penalizarile aplicate in caz de neplata sunt mari si riscul de a nu mai putea face prea curand un imprumut, dat fiind ca Biroul de Credit va fi instiintat, este inerent.
Totusi, institutiile financiare nebancare raman o optiune viabila si sigura in cazulor persoanelor care cauta un credit pentru rau platnici in 2023.
Andrei Cristian says
As dori un înprumut. Ma puteti ajuta?